طراحی و پیاده‌سازی سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی

داده‌ها و پارامتر های موجود در شبکه های آبیاری و زهکشی به واسطه‌ی وجود جنبه های مختلف فنی، مدیریتی، اجتماعی و اقتصادی، از گستردگی بسیار زیادی برخوردار است. یکی از مؤثرترین راه های حفاظت، نظم‌دهی، دسترسی آسان و فشرده‌سازی اطلاعات، بکارگیری نرم‌افزارهای سامانه اطلاعات جغرافیایی است. اگرچه عکس‌برداری ماهواره‌ای پیشرفته‌ترین نوع جمع‌آوری اطلاعات سطحی را ارائه کرده بود، ولی معایب جدی داشت. پهپادها به مدد «حوزه‌ی عملیات تحت جوّی» و خاصّه عمودپروازها با برخورداری از «مانور ارتفاعی بالا» و بهره‌مندی از دوربین‌ها و حسگرهای پرقدرت، قادرند با ارائه تصاویر با کیفیت، خوراک مناسب برای نرم‌افزارهای GIS جهت متمایزسازی جزئیاتی همچون نقشه کانال‌ها، زهکش‌ها، نقشه شماتیکی مزارع، نوع محصولات کشت‌شده، نقشه طبقه‌بندی اراضی و غیره را فراهم آورند.

سنجش از راه دور برای مطالعه بافت و رطوبت خاک

تکنیک‌های انعکاسی بعنوان یکی از اقسام پرکاربرد سنجش از راه دور در مطالعات خاک‌شناسی مطرح هستند. ذرات خاک متناسب با اندازه (متأثر از جنس و بافت خاک) و میزان رطوبت جذب شده، امواج نوری در طیف الکترومغناطیس و مرئی را به گستره‌ی مشخصی انعکاس می‌دهند. در سطح دنیا از ماهواره‌ها برای مطالعه‌ی مساحات گسترده استفاده می‌شود اما با توجه به محدودیت تکنولوژیک و دسترسی به این قبیل فناوری و خصوصاً هزینه‌بر بودن پروژه‌های مرتبط با این فناوری، قابل اعتمادترین گزینه، پهپادها خواهند بود. پهپادها با وجود ارتفاع پروازی کمتر و سرعت خطی پایین‌تر نسبت به ماهواره‌ها، بهترین گزینه برای انجام مطالعات موردی در منطقه ایران هستند.

مدل رطوبت خاک

سنجش از راه دور برای مطالعه پوشش گیاهی و مطالعات آبیاری

شاخص نرمال‌شده تفاوت پوشش گیاهی شاخص گرافیکی ساده‌ای است که در تحلیل‌ها و اندازه‌گیری‌های سنجش از دور و ارزیابی وجود یا عدم وجود پوشش گیاهی یک منطقه کاربرد دارد.

مطالعه رفتار زمانی پوشش گیاهی، مدل‌سازی آب و هوایی، طبقه‌بندی پوشش گیاهی در سطح جهانی، پایش محصولات کشاورزی، مطالعات بیابان‌زدایی و خشکسالی، حفاظت محیط زیست، بررسی تعادل میزان انرژی و آب در سطح جهانی از جمله کاربردهای این شاخص به شمار می‌رود. دامنه تغییرات این شاخص بین ۱+ و ۱- است.

سم‌پاشی و آبیاری مزارع

اسکن مداوم منطقه‌ی تحت پوشش، همراه با تنظیم مدولار میزان سموم با توجه به فاصله‌سنجی آنی، همزمان موجب افزایش بهره‌وری و کاهش سموم برجامانده در اکوسیستم یا نفوذکننده به لایه‌های آبهای زیرزمینی خواهد شد. متخصصین تخمین زده‌اند با اجرای سم‌پاشی با سامانه‌های هوایی، این مرحله با سرعتی ۵ برابر بیشتر از روش‌های سنتی مکانیزه‌ قابل انجام است.

سامانه‌های بذرپاشی هوایی

امروزه تخریب بافت گیاهی نه با عاملیّت مستقیم انسانی بلکه با اثرگذاری عوامل صنعتی در مقیاس وسیع رخ می‌دهد. بنابراین مقابله سنتی با این سطح از تخریب، اساساً فاقد کارآمدی است و بهره‌گیری از درختکاری به روش صنعتی برای خنثی کردن این روند، روش قابل تأملی است. همان طور که پیش‌تر اشاره شد، پهپادها قادرند فراتر از پایش هوایی اثرگذاری فیزیکی هم داشته باشند. ایده‌ی جسورانه‌ای که بعضی شرکت‌های نوپا را در دنیا برانگیخته‌ است، شلیک دانه‌های بذر در محل کشت است. این سامانه مواد مغذّی مورد نیاز را هم به طریقی نسبتاً مکانیزه شده به خاک می‌رساند.

پهپادهای کاشت-انفجاری

پایش مزارع

یکی از بزرگترین موانع در کنترل مزارع، وسعت زیاد آن‌ها و کارآمدی اندک روش‌های پایش فعلی است. افزایش ناپایداری‌های جوّی مانع پایش کارا و به‌موقع، منجر به خطر زیاد و افزایش هزینه‌ی داشت محصول است.  امروزه با معرفی و توسعه‌ی فناوری پهپادها، هزینه کاهش یافته و پاسخ به نیازها دقیق‌تر و مناسب‌تر داده شده است. پایش‌های دوره‌ای در بازه‌های هفتگی و ماهیانه، در شرایط جوی مساعد و در تمام طول روز قابل برنامه‌ریزی و دستیابی است.

پایش مزارع با پهپاد

پاسداری از محیط زیست، منابع طبیعی و حیات وحش

در چندین رده قابل بررسی است.

  • بررسی آلودگی آب

    با استفاده از پهپاد‌ها، می‌توان از آب رودخانه‌ها در مناطق دوردست و صعب العبور نمونه برداشت و میزان آلودگی‌های آب را سنجید.

  • جنگل‌ها و مراتع

    پهپاد‌ها به خوبی می‌توانند با پروازهای چندگانه در روز در مناطق مستعد آتش سوزی سهوی یا عمدی، ساخت و ساز و تصرف غیر قانونی را پایش نمایند.

  • سرشماری گونه‌های در حال انقراض

    به وسیله‌ی پهپاد‌ها می‌توان در رودخانه‌ها و دریاچه‌هایی که در معرض خطرات زیست محیطی قرار دارند گونه‌های در حال انقراض را شمارش کرد.

  • پایش مناطق آتش گرفته

    پهپاد‌ها بدون هیچ خطری می‌توانند بر فراز مناطق درگیر آتش‌سوزی پرواز کنند و اطلاعات مناسبی از وسعت و شدت آتش را در اختیار آتش‌نشانان بگذارند.

  • شکار غیر قانونی

    برخورد مستقیم محیط بانان و شکارچیان غیر قانونی تا کنون برای محیط بانان مشکلات بسیاری ایجاد کرده است. از طرف دیگر برای مبارزه با شکار یا ماهیگیری غیر قانونی، همواره تعداد محیط بانان با کمبود روبرو بوده است.

    پهپاد‌های  می‌توانند:

    • با اجرای پایش‌های چندگانه در هر روز، موجب شناسایی و ارعاب شکارچیان غیرقانونی شوند.
      • این امر هم در کاهش شکار غیر قانونی مؤثر است و هم مانع جنگجویی بیشتر شکارچیان مسلح می‌شود.
      • با استفاده از دوربین‌های دید در شب / حرارتی شب مانع کار پایش نخواهد شد.
    • در صورت بروز درگیری مسلحانه شاهد ماجرا باشند.
    • مناطق صعب العبور (نیزار، باتلاق، ناهموار و شنی، مرداب‌های فصلی و .. ) را با سرعت بسیار بیشتر بپیمایند.
    • در مناطقی که شکار غیر قانونی پرندگان از طریق دام‌های هوایی در جریان است و جزء املاک شخصی محسوب می‌شوند و ورود به آن‌ها فقط با مجوز قضایی ممکن است از تخلفات مستندات تهیه نمایند.